![](/media/lib/383/n-luk-affd3e6aa8b3b2457ec2f9e940a73f70.jpg)
Cegły regenerujące się z połówki? Z żyjącym materiałem z Kolorado to możliwe
17 stycznia 2020, 18:01W budownictwie od dawna wykorzystuje się materiały pochodzenia biologicznego, np. drewno. Gdy się ich używa, nie są już jednak żywe. A gdyby tak stworzyć żyjący budulec, który jest w stanie się rozrastać, a przy okazji ma mniejszy ślad węglowy? Naukowcy nie poprzestali na zadawaniu pytań i zabrali się do pracy, dzięki czemu uzyskali beton i cegły z bakteriami.
![](/media/lib/464/n-ichfnadtlenek-bf4d9cf2f99d5e0b4a223954cb5f23da.jpg)
Co piszczy na granicy faz?
29 lipca 2021, 07:24Naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk pod kierunkiem prof. Marcina Opałło we współpracy z prof. Hubertem H. Girault z Politechniki w Lozannie przedstawili szczegółowe badania nad wytwarzaniem nadtlenku wodoru poprzez redukcję ditlenu na granicy dwóch niemieszających się cieczy, takich jak woda i olej
![](/media/lib/572/n-wodajaskinia-e613cbd2989c06845089579c50ede613.jpg)
Na świecie ubywa wód podziemnych. Niekorzystny trend można jednak odwrócić
1 lutego 2024, 10:12Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara przeprowadzili największą w historii kwerendę danych dotyczących światowych złóż wody podziemnej. Objęła ona niemal 1700 zbiorników. Kierowała nami ciekawość. Chcieliśmy lepiej zrozumieć światowe zasoby wody podziemnej i w tym celu przeanalizowaliśmy miliony pomiarów dotyczących tego zagadnienia, mówi współautorka badań, Debra Perrone z Environmental Studies Program.
![http://catalogo.bibliotechediroma.it/](/media/lib/4/1174665677_550815-89e3cfcb5ee81ab367f2223212458f40.jpeg)
SMS-owa biblioteka rzymska
23 marca 2007, 15:56Rada Miejska Rzymu wprowadziła nową usługę, pozwalając czytelnikom przeszukiwać zasoby 35 bibliotek publicznych za pomocą SMS-ów. Wystarczy wysłać wiadomość tekstową pod wskazany numer i w ciągu 48 godzin otrzymamy odpowiedź na zadane pytanie.
![](/media/lib/39/czarne-trufle-b5096eac42adb88d34b5d51e6de09f82.jpg)
Klonowanie czarnej trufli
4 grudnia 2008, 11:58Na początku XX wieku Francja zaopatrywała rynek w 1000 ton czarnych trufli rocznie. Obecnie produkcja spadła do zaledwie 40-50 t. Naukowcy zamierzają jednak sklonować cenne grzyby, hodować je przez rok w probówce i dopiero potem umieszczać w naturalnych warunkach. Mają nadzieję, że w ten sposób uda im się odtworzyć zasoby workowców.
![](/media/lib/61/gasienica-przymocowuje-sie-do-skaly-6d2de48930fefde5a13e84580b4b4436.jpg)
Żyją pod wodą bez oddechu
25 marca 2010, 10:19Gąsienice hawajskich motyli z rodzaju Hyposmocoma zasłynęły parę lat temu po ujawnieniu, że polują na ślimaki. Teraz okazuje się, że u 12 gatunków potrafią one przez kilka tygodni żyć pod wodą. Co ciekawe, dotąd uznawano je za zwierzęta lądowe, ewentualnie półwodne, a nurkując, nie wynurzają się na powierzchnię, by zaczerpnąć powietrza.
![](/media/lib/29/robak-07a036a6f551213be72c3887d21128fa.jpg)
Duqu wykorzystuje dziurę w jądrze Windows
3 listopada 2011, 11:40Microsoft potwierdził, że nowy niebezpieczny robak Duqu wykorzystuje nieznaną dotychczas dziurę w jądrze Windows. Niektórzy eksperci sądzą, że Duqu jest dziełem twórców Stuxneta.
![](/media/lib/148/n-goryl-nizinny-a4eb0ac5dc78ae3aacffaa68aeec9f9d.jpg)
Soco myśli o wydobywaniu ropy w najstarszym parku Afryki
1 sierpnia 2013, 09:17WWF nawołuje, by firma Soco International porzuciła plany poszukiwania ropy naftowej w najstarszym parku narodowym Afryki. Park Narodowy Wirunga leży we wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga. Został założony w 1925 r., a w 1979 r. wpisano go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
![](/media/lib/209/n-muzeum-55f46e6eba29c2b7339ca86700b72375.jpg)
Włoscy naukowcy obawiają się o los krajowych muzeów historii naturalnej
28 listopada 2014, 07:31Wiele wskazuje na to, że włoskie muzea historii naturalnej znajdują się na krawędzi upadku. Instytucje te zmagają się z postępującą utratą znaczenia naukowego, niedoborem personelu oraz zmniejszającymi się inwestycjami.
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".